Parel Jacques is voorzitter van stichting VBEL

Jacques van der Meer zet zich in voor alles wat te maken heeft met de energietransitie en het verduurzamen van woningen.

 

Jacques van der Meer in het groen voor het Fonteinbos

"Als ervaringsdeskundige en als buurman zijn bewoners eerder geneigd iets van mij aan te nemen dan van de overheid of een commerciële partij die iets probeert te verkopen. Dat helpt!"

In de Waterbuurt woont Jacques van der Meer al 51 jaar. Hij woont in een van de zogenoemde Phillips woningen. De Phillips woningen waren vroeger voor werknemers van Phillips. De koopwoningen staan in een buurt waar ook veel woningcorporatie woningen staan. De laagbouwwoningen zijn ruim opgezet zodat er veel groen en buitenruimte is. Jacques woont hier met veel plezier. 5 jaar geleden heeft hij samen met vier andere Waterbuurt bewoners de VBEL (Vereniging Bewonerscollectief Energietransitie Laagbouwwoningen) opgericht vanuit de wens om zijn woning te verduurzamen en de buren hierbij te betrekken. Jacques is al een tijdje met pensioen en heeft veel interesse voor de energietransitie. Hij verdiept zich hierin en vindt het leuk om alles grondig uit te zoeken. Een daarbij voorkomend voordeel is dat het interessant is om te kijken naar collectief voordeel en de beste deals.

Inmiddels heeft de vereniging 180 betalende leden en de eerste woningen worden dankzij VBEL voorzien van nieuwe kozijnen met glas volgens de montagemethode van stelkozijnen om de grindplaten te ontlasten.

De leden worden geïnformeerd via de website en de Energiecafés/ledenvergaderingen. Jacques geeft ook presentaties tijdens bijeenkomsten of samenkomsten. Dit is niet elke week, maar als hij ziet dat er behoefte is dan vertelt hij graag met zijn VBEL-team over energiebesparing en verschillende manieren om je woning te isoleren. Voor veel mensen is het nog niet zo makkelijk om dat allemaal uit te zoeken. Er is tegenwoordig zoveel te kiezen en wat is nou precies goed? “Als ervaringsdeskundige en als buurman zijn bewoners eerder geneigd iets van mij aan te nemen dan van de overheid of een commerciële partij die iets probeert te verkopen. Dat helpt!”

Beeldkwaliteitsplan

Jacques is een fanatiek baasje en op dit moment samen met de gemeente bezig met het opstellen van een beeldkwaliteitsplan dat tot doel heeft dat de woningeigenaren geen vergunning meer hoeven aan te vragen maar gebruik maken van zogenaamde menukaarten. Woningeigenaren uit de Waterbuurt kunnen op een heel eenvoudige wijze een keuze maken van een menukaart voor het vervangen van kozijnen en glas, dakisolatie en het isoleren van grindplaten en dergelijke. Een melding van de verduurzaming aan de gemeente is dan genoeg.

Dit scheelt eigenaren tijd en geld en voor de gemeente ook. Een hele mooie constructie! Jacques werkt het plan uit met de gemeente.

Werk als vrijwilliger

Gemiddeld is Jacques wel 23 uur per week aan het werk als vrijwilliger. Dat zijn een boel uren. Hiervoor krijgt hij geen vergoeding en ergens vindt hij dat jammer. Zijn uitzoekwerk, lezingen en contacten met eigenaren levert veel op en helpt mensen om goede duurzame keuzes te maken. Voor vrijwilligers is een kleine bijdrage niet zo’n gek idee aldus Jacques.

Maar over stoppen piekert hij niet hoor. Het levert hem ook meer dan genoeg op. De sociale contacten en het nog actief bezig zijn vindt hij heel fijn. Iets kunnen betekenen is mooi.

Bewustwording luchtkwaliteit

Naast zijn werk als voorzitter van VBEL is Jacques ook druk met zaken rond luchtkwaliteit en de verbetering ervan. Jacques: “Want weet je eigenlijk dat inwoners van Zoetermeer gemiddeld 6 sigaretten per dag roken zonder te roken? De luchtkwaliteit is hier slecht en dat komt vooral door de hoeveelheid auto’s die hier dagelijks rijden en de luchtvervuiling afkomstig van fabrieken in Rotterdam. Jacques maakt zich zorgen en praat regelmatig met de gemeente hierover. Op zijn nieuwe website verzamelt hij informatie en rapporten over gezondheid en luchtkwaliteit.

Meer informatie:

www.vbel.org

www.bade-zoetermeer.nl