Kees van Leeuwen is vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje

Kees is al sinds 2014 vrijwilliger bij stichting SchuldHulpMaatje. Hij is coördinator, meewerkend voorman zoals hij het zelf noemt en stuurt 10 vrijwilligers aan. Als eerste aanspreekpunt voor cliënten maakt hij de match tussen client en maatje. De klik is namelijk heel erg belangrijk. Kees kan goed inschatten wie bij wie past. Schuldhulpmaatje Zoetermeer heeft ca 80 vrijwilligers waarvan 9 coördinatoren.

 

Kees van Leeuwen zittend aan een tafel

‘De slechtste vraag is de vraag die nooit gesteld is.’ Iedereen kan in een situatie komen waar je even niet uitkomt. Hulp vragen helpt echt.

Wat is een SchuldHulpMaatje?

Een SchuldHulpMaatje is een getrainde vrijwilliger die helpt bij geldzorgen. Geldzaken worden niet overgenomen en er wordt ook geen geld gegeven. Luisteren is eigenlijk het allerbelangrijkste. En samen zoeken naar oplossingen.  

De client staat altijd centraal. Het begint vaak met een simpel overzicht van inkomsten en uitgaven. Is het probleem structureel of tijdelijk? Heeft de client een woning met achterstand in betalingen? Spelen er andere zaken zoals een verslaving of psychische problemen. Heel vaak zijn er meerdere factoren die meespelen waardoor iemand in geldproblemen komt. Daarom is eerst goed luisteren zo ontzettend belangrijk.

Hoe werkt SchuldHulpMaatje?

In veel gevallen wordt iemand doorgestuurd via andere hulpinstanties, maar zelf aanmelden kan ook. Na een eerste kennismaking bij iemand thuis of op een vertrouwde plek wordt een maatje toegewezen. Wekelijks, soms twee keer per week is er dan een gesprek en wordt er een vertrouwensband opgebouwd. De volgende stap is een plan van aanpak en samen kijken naar oplossingen door bijvoorbeeld betalingsregelingen te treffen of mee te kijken naar bijdrage mogelijkheden. De duur van het traject is verschillend, van een aantal gesprekken tot maanden of zelfs jaren, maar het kan ook niet altijd doorgaan, we sluiten de hulp op een goed moment af. Kees: ‘zelfredzaamheid vind ik echt een rotwoord, maar het is wel de bedoeling dat de cliënten leren op eigen benen te staan. Daar helpen we ze bij zo lang als nodig.’

Kees heeft al veel mensen zien komen en gaan. Het gebeurt ook regelmatig dat mensen niet meer terugkomen. 30% van alle aanmeldingen haken vroegtijdig af. Dit kan verschillende redenen hebben. Van geldproblemen die opgelost zijn, andere problemen die meer aandacht nodig hebben of ze worden op een andere manier geholpen. Door vrienden of familie.

Betrokkenheid

Op de vraag of Kees niet emotioneel betrokken raakt zegt hij duidelijk nee. Het is echt niet te doen om de vaak verdrietige verhalen mee naar huis te nemen. ‘Ik kan het gelukkig goed loslaten.’ Dat moet ook. Door er te zijn, goed te luisteren en net dat beetje meer te doen maakt Kees voor zoveel mensen een groot verschil. Zo gaf hij als voorbeeld dat hij voor een client binnen een dag een voedselpakket regelde bij de voedselbank. Gewoon omdat het nodig was. Via de bewindvoerder bleek dat allemaal ingewikkeld. Door te zien wat nodig is en ook gewoon in actie te komen als dat moet geef je mensen vertrouwen.

Ideale wereld

In een ideale wereld is er veel meer verbinding tussen de wel 400 hulporganisaties en 10.000 vrijwilligers in de stad. Zoveel mogelijk in lijn samenwerken kan iemand op meerdere vlakken tegelijk helpen.

Schaamte

Iedereen heeft wel eens een mindere periode. Ook als het om geld gaat. Er is niks om je voor te schamen en het is alleen maar goed om hulp te vragen.

Word vrijwilliger!

Kees kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor een ander. Je kan je eigen tijd indelen en je krijgt een driedaagse cursus aangeboden.

Iedereen kan zich aanmelden. En het zou mooi zijn als daar wat meer verschillende nationaliteiten en meer vrouwen bijkomen. Veel cliënten van SchuldHulpMaatje zijn alleenstaande vrouwen met vaak islamitische achtergrond. De meer traditionele vrouwen zijn vaak niet of nauwelijks bekend met de geldzaken thuis en hebben echt geen idee. Als ze eenmaal weten hoe het werkt staan ze veel sterker in hun schoenen en kunnen ze zelf heel goed hun eigen administratie doen. Het is vaak onwetendheid en ook schaamte. Door meer vrouwelijke maatjes wordt de drempel voor deze groep een stuk lager.

Meer informatie

Ga naar de website voor meer informatie. Of neem direct contact op door een e-mail te sturen naar: info@shmzoetermeer.nl